Cum se face uleiul de masline

Cu totii stim cat de benefic este uleiul de masline pentru corp, cat de avantajos e sa consumi ulei de masline in loc de ulei de floarea soarelui. Contine grasimi monosaturate care ajuta la nenumarate afectiuni si are un gust aparte foarte bun, pastreaza aroma, gustul si vitaminele maslinelor. In Oradea gasesti ulei de masline la Selgros. Pana aici nimic nou sau aproape nou, insa un alt factor care ar putea contribui la decizia de a folosi mai mult ulei de masline, nu neaparat inlocuirea uleiului de floarea soarelui, dar crearea unui echilibru in consum intre aceste doua, este modul de fabricare al uleiului de masline.

 

Prima etapa este colectarea maslinelor. Acest proces incepe in octombrie si dureaza pana in luna februarie. Modul traditional de colectare inseamna scuturarea copacilor pentru ca maslinele sa cada pe pamant. Unii fermieri le strang manual, altii le lasa sa cada pe pamant. Odata colectate sunt separate de frunze si ramuri. Maslinele trebuie procesate in aceeasi zi, sunt puse in saci si sunt transportate la presa de masline.

Mai departe exista doua metode. Metoda continua si procesul de lot. Prima implica livrarea maslinelor cu un tractor sau camion la presa unde urmeaza sa fie spalate si pastrate timp de 48 de ore. Din acest loc maslinele sunt introduse direct in proces iar uleiul produs este vandut de presa. Fermierii sunt platiti in functie de continutul de ulei din masline. Procesul acesta duce la cantitati mari de ulei, dar de calitatea inferioara. A doua metoda, procesul de lot, este atunci cand fermierul singur aduce maslinele pe care le-a colectat la presa unde sunt procesate imediat. Fermierul plateste presa fie cu bani, fie cu un procent din uleiul produs.

Presarea maslinelor se face astazi cu masini speciale, in trecut se foloseau roti de piatra pentru a sparge maslinele. Acestea sunt transformate intr-o pasta fina la o temperatura de maxim 27 de grade, in ceea ce se numeste presat la rece. Cu cat pasta va fi amestecata mai mult cu atat va avea uleiul mai multa aroma. In continuare pasta este pusa pe rogojini si este fie apasata, in modul traditional, sau trimisa printr-o centrifuga, modul modern.

Extractia de ulei este ultima etapa. Una din cele mai veche metoda este traditionala apasati, metoda care se bazeaza pe aplicarea de presiune hidraulica. Acest proces necesita foarte mult efort si astazi este mai putin folosita in favoarea unor metode mai moderne. In principiu se folosesc doua metode, 2-faze si 3-faze, diferenta dintre ele fiind in existenta unei a treia etapa, unde se adauga apa, sau nu. Ambele metode folosesc decantoare, care, prin forta centrifuga separa materialele solide in ulei. Odata obtinut, uleiul de masline este stocat in containere speciale pentru 1-3 luni.

Aceasta este o varianta simpla a modului de fabricare a uleiul de masline. Exista mai multe metode, multe cu traditie veche, specifice anumitor zone, insa din ce in ce mai mult se prefera metodele moderne, rapide si eficiente in defavoarea acestora. Speram doar ca gustul va si proprietatile vor ramane la fel.

 

 

Selgros Oradea

Produse alimentare si nealimentare

Str. Ogorului nr. 65B,

Oradea

Tel. 0259 405 000,

Fax 0259 405 199

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.