Sony renunta la casetele Betamax

Va mai amintiti casetele Betamax? A trecut ceva timp, nu? Au fost introduse pe piata pentru prima data in 1975 si erau denumite de altfel “Beta”, sau mai bine zis poreclite. Erau primele casete destinate pentru VCR. Acum, 40 de ani mai tarziu, lucrurile s-au schimbat aproape in totalitate pentru chestia asta cu casetele. Sony, care a vandut casetele Betamax in Japonia pentru ultimii 40 de ani, a anuntat marti faptul ca va inceta sa mai produca asa ceva incepand cu martie 2016. Deci, daca detineti cumva un VCR antic si de demult, o camera video compatibila, ati face bine sa-ti creezi un stoc considerabil de casete in acest timp, mai ales daca ai de gand sa le si folosesti.

Bineinteles ca nu multi sunt cei care inca mai au prin ograda casete Betamax, playere sau camere video care sa inregistreze pe asa ceva, intrucat un an mai tarziu dupa ce Sony a lansat aceste casete, JVC a intrat pe piata cu ale lor VHS si de aici, totul e istorie. Culmea casetele Betamax erau considerate superioare ca si calitate fata de VHS in acele vremuri, iar unii oameni aveau obiceiul sa spuna catalogheze drept “Betamaxed” tehnologia superioara depasita de aceste casete considerate inferioare.

Singura problema cu aceste casete Betamax era legata de faptul ca nu puteai inregistra pe ele mai mult de o ora, in timp ce casetele VHS suportau un film cap-coada, adica aproape dublu. Ulterior, cei de la Sony au marit capacitatea de stocare a casetelor Betamax la doua ore ca sa poata fi inregistrat pe ele un film intreg si ani buni casetele video cu filme inregistrate se vindeau in ambele formate, si VCR si DHS. In anii 1980, casetele Betamax au fost aproape scoase de pe piata de VHS.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.