Greseli de evitat in utilizarea sistemului de aer conditionat

Pentru cele mai multe case aflate in zone cu clima calda, sistemul de aer conditionat foloseste mai multa electricitate decat orice alt aparat- pana la 70% din factura electrica din timpul verii, conform unor estimari. Cu toate acestea, exista modalitati pentru a reduce aceasta sarcina prin schimbarea obiceiurilor in utilizarea unitatilor. Aici sunt cele mai mari greseli pe care proprietarii de sisteme AC le fac si cateva sfaturi despre cum se poate reduce uzura acestora si facturile electrice.

Cumpararea unui sistem prea mare

Mai mare nu este intotdeauna mai bine. Multi oameni sunt inclinati sa achizitioneze un aparat de aer conditionat mai mare, presupunand ca va raci casa mai repede. Cu toate acestea, un aparat supradimensionat nu va genera temperaturi uniforme si nu va reduce umiditatea. Acesta va rula, de asemenea ineficient, declansand prea des. Desigur, o unitate poate fi, de asemenea, prea mica pentru a raci in mod corespunzator spatiul interior.

Montarea unitatii exterioare intr-un loc cald

Poate parea convenabil sa instalezi unitatea intr-un loc nefolosit pe partea de sud-vest a casei. Cu toate acestea, astfel de plasare va face sarcina unitatii prea tare. In schimb, instaleaz-o intr-un loc umbrit pe partea de est sau nord a casei, unde va primi mai putina lumina directa de la soare.

Ascunderea sistemului

Poate ca instalatia si unitatea exterioara nu sunt estetice, dar nici facturile electrice excesive nu te vor avantaja. Nu incerca sa le ascunzi in spatele arbustilor sau altor plante, intrucat acest lucru va impiedica ventilatia corecta, va bloca bobinele condensatoare si va face sistemul mai putin eficient.

Ignorarea intretinerii

Aparatele de aer conditionat monosplit sau orice alt tip, sunt inselator auto-suficiente. Multi proprietari ignora intretinerea de baza, care poate imbunatati eficienta si confortul si le poate prelungi durata de viata.

Curata filtrele sau inlocuieste-le cel putin la fiecare doua luni. In cazul in care sistemul este utilizat in mod constant sau filtreaza mult praf si par de animale, verifica filtrele mai des. De asemenea, verifica si curata serpentina vaporizatorului o data pe an.

Inchiderea gurilor de aerisire neutilizate

Opiniile variaza asupra eficientei inchiderii gurilor de aerisire si usilor camerelor neutilizate. In multe cazuri, acest lucru poate reduce eficienta unui sistem central de aer conditionat. Consulta un expert inainte de a inchide orice parte a casei pentru vara.

Setarea temperaturii prea jos

Daca te simti confortabil la 25 grade Celsius, nu seta termostatul la 21 de grade. Acesta nu va ajunge la 25 mai repede, ci va trece de temperatura dorita si va utiliza si mai multa energie pentru a atinge temperatura setata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.