Hackerii au derutnat un Jeep si l-au infipt intr-un sant

Cei de la Chrysler au scos cu viteza luminii un update de soft pentru Jeep ca sa repare vulnerabilitatea imensa din sistemul de securitate care putea permite hakerilor sa deturneze vehicolul de la distanta. Gresala, descoperita de cercetatorii Charlie Miller si Chris Valasek din cauza unui computer de bord conectat la internet, numit Uconnect – o optiune de upgrade care nu vine cu versiunea standard pentru modelele Chrysler.

Ei bine, cei doi au promis scriitorului Andy Greenberg o calatorie de pomina daca accepta sa fie manechinul de teste cat timp ei vor incerca sa preia controlul asupra masinii. Greenberg a aceptat si s-a suit la volanul unui Jeep Grand Cherokee pe care l-a condus pe starda St. Louis. Ei bine,a cum a inceput sa devina totul ciudat.

“Desi nu atingeam nimic in bord, sistemul de climatizare a pornit si a inceput sa sufle aer rece la viteza maxima. ” spune Greenberg. “Apoi, radioul s-a mutat singur pe un post local de hip hop. Apoi, au pornit stergatoarele de parbriz…”

Cei doi hackeri stateau la 16 kilometri in spatele lor si au pus o imagine cu ei doi in masina lui Greenberg, pe display-ul principal.

“Imediat, acceleratia nu mai raspundea la comenzi. Am apasat-o si am vazut ca RPM crestea in timp ce Jeep-ul pierdea jumatate din viteza. Cea mai nasoala manevra a fost taierea franelor de la Jeep. Atunci, am intrat in sant cu Jeep cu tot apasand pedala de frana degeaba.”

Cei doi hackeri spun ca inca lucreaza la perfctionarea sistemului de directie pentru ca momentan pot pune stapanire pe acesta doar cand masina este in marsarier. Atacul este cu atat mai spectaculos cu cat a survenit printr-o conextiune wireless, de pe un laptop aflat in alta masina.

Proprietarii de masini ce au optiunea Uconnect trebuie sa faca update de urgenta. Patch-ul se instaleaza manual prin USB la dealerii autorizati.

One Response

  1. Flaviu Dec 4, 2017

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.