IBM scoate la iveala primul procesor de 7nm

Cat de departe putem sa impingem tehnologia asta? Cat de mult putem sa sfidam legea lui Moore? Daca stam sa ne gandim ca Broadwell-ul lui Intel de 14 nm nu a fost cine stie ce iar AMD si NVIDIA au ramas blocate la tehnologia de 28 nm de ani buni… Intel planuia pentru 2017 un chip de 10nm insa se pare ca cei de la IBM le-au luat-o inainte rau de tot.

Cei de la IBM afirma ca au reusit sa creeze un chip de 7 nm deoarece nu au mai folosit siliconul clasic. Acestia au lucrat impreuna cu GlobalFoundries, SUNY Ploytechnic Institute, Samsung si multi altii pentru a imbunatati miscarea electronilor la o scara atat de mica.

Compania a folosit litografia ultravioleta, metoda in care si cei de la Intel au investit destul de serios in ultmii ani. Detaliile din spatele fabricarii acestui chip sunt destul de complicate, insa in esenta, este o simpla raza de lumina cu o latime ingusta. Daca ne mutam pe procese de fabricatie mai inguste, sunt posibile si chipurile mai micute, nu?

Chipurile SiGE de 7nm sunt aprope de stadiul de productie si in momentul cand vor primi verde pentru producerea in masa, cred ca vom fii undeva aproape de anul 2017… Cei de la IMB spun ca merita asteptarea si ca vom avea parte de o imbunatatire cu cel putin 50% a performantei si a consumului de energie comparativ cu calculatoarele din ziua de azi.

Chiar daca discutam despre un procesor de 7nm, cei de la IBM afirma ca au fost capabili sa puna pe acesta atentie, nici mai mult nici mai putin de 20 de miliarde de tranzistori. Facand o mica comparatie, Broadwell-ul celor de la Intel are numai 1.9 miliarde de tranzistori incorporati.

Ramane de vazut incotro se va duce aceasta manie a microchipurilor, cert este ca tot ceea ce se intampla este in avantajul nostru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.