O minte luminata

Titlul este o metafora in cazul in care va intrebati. Acest articol nu se refera la intelepciunea tipica celor in varsta, ci la simplul rationament romanesc, inca in tranzitie si inca suprimat de legea lui “ieftin si mult”. De fiecare data cand mergem la cumparturi, avem ocazia sa vedem tipicul unei societati, transpus in rafturile unui hipermarket. O sa vezi intotdeuana lucrurile ieftine pe raftul de jos iar cele scumpe pe rafturile superioare. Pe principiul romanului ii e lene sa se aplece?

Societatea ieftina

Te uiti agale printre rafturi in timp ce mergi incet, impingand caruciorul. Te uiti si la oameni, ce pune fiecare in cos. Apoi, iti dai seama ca e vorba despre o societate ieftina, in care se cauta sapunul lichid cu 1 leu, sucul la 2 litri cu 1 leu, hartia igienica cea mai ieftina si bineinteles, epicul bec de 70 de bani care pocneste precum o petarda atunci cand te astepti mai putin.

Intrebarea mea este urmatoarea: Trebuie sa fii o minte luminata ca sa iti dai seama ca un bec de 70 de bani, de 70 de bani va lumina? Chiar nu putem sa ne dam seama de faptul ca proasta calitate nu ne va aduce de cat neplaceri? Stau si ma gandesc numai la cat chin este sa schimbi becul la o lustra aflata la vreo 3 metri de podea. De ce ne palce sa ne chinuim? Din pacate, este o intrebare la care nu am raspuns momentan. Aceiasi oameni care cumpara becuri cu 70 de bani cumpara si corpuri de iluminat cu 15 lei.

Dezavantajele unei societati ieftine

Un prieten de-al meu s-a dus sa cumpere niste aplice, niste corpuri de iluminat de interior. A cumparat toate prostiile si jumatate nici nu puteau fii montate. Aveau defecte de fabricatie. Veselie sa te duci cu ele inapoi la magazin si sa te certi cu ei sa ti le schimbe. Ai atatea corpuri de iluminat de interior de calitate pe Philips.ro, incat nu e nevoie sa mai pleci de acasa, comanzi direct de pe net. Dar, trebuie sa vrei calitate.

Fie ca discutam despre corpuri de iluminat, becuri sau o simpla lampa de masa (uite aici una simpatica), suntem datori sa alegem calitatea. Trebuie sa o alegem nu pentru ca suntem fitosi, nu pentru ca trebuie sa ne mandrim cu lucrurile scumpe, ci din simplul fapt ca o calitate indoielnica ne va aduce numai probleme pe viitor.

philips bec alexhelp.org

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.