Top 5 cele mai puternice computere din lume. Supercomputere

Supercomputerele au o istorie ce a inceput in urma cu peste 50 de ani si constau intr-o incapere plina cu ecrane uriase, fire, cablaje si nu in ultimul rand, putere de procesare. Evident, calculatoarele noastre de acasa, mici, elegante si cochete nu seamna sub nici o forma cu aceste supercomputere, nici ca aspect, nici ca putere de calcul. Puterea de calcul a supercalcualtoarelor se masoara in Petaflops – abilitatea de a efectua un cvadrilion de operatiuni pe secunda.

Iata lista cu cele mai puternice 5 supercomputere din lume

  1. Mira (Statele Unite)

Mira este un supercomputer marca IBM cu o performanta de 8.6 petaflops. Este situat in Argonne National Laboratory  in Statele Unite si foloseste platforma BlueGene/Q IBM, alaturi de cele 786.000 de procesoare.

Mira-Supercomputer

  1. K Computers (Japonia)

Cu o putere de 10.5 petaflops, computerul celor de la Fujitru (Fujitsu K Computer) este situat in RIKEN Advanced Institute for Computational Science. Are 705.000 procesoare SPARC64 VIIIfx octo-core si este folosit in prezicerea dezastrelor naturale, meteorologie si cercetare medicala.

K-supercomputer

  1. Sequoia (Statele Unite)

Aici avem de-a face tot cu un supercomputer marca IBM ce ruleaza tehnologia BlueGene/Q, cu 1.6 milioane de procesoare, cu o putere de 17.2 petaflops.

Sequoia-Supercomputer

  1. Ttian (Statele Unite)

Este un upgrade al unui alt supercomputer numit Jaguar. Titan este capabil sa dezvolte 17.6 petaflop, foloseste 561.000 de procesoare Opteron 6274 cu 16 core / procesor, la 2.2Ghz impreuna cu GPU marca Nvidia.

Titan-Supercomputer

  1. Tianche – 2 (China)

In traducere: Calea Lactee 2, regele supercomputerelor cu o putere de procesare de 33.9 petaflops. A fost dezvoltat de National University of Defense Technology din China  si are nici mai mult nici mai putin de 3.120.000 nuclee, fiind un mix de procesoare Xeon E5, procesoare personalizate si procesoare Intel Xeon Phi.

tianhe-2-jack-dongarra-pdf

Acestea sunt cele mai mari supercomputere din lume si daca va intrebati concret la ce sunt folosite, ei bine sunt folosite cel mai adesea in fizica cunatica, research climatic, simularea nasterii Universului, fisiunea nucleara si multe altele.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply