Linux va avea DirectX 11 in curand prin aplicatia CorssOver

DirectX 11 va deveni disponibil si pentru utilizatorii de Linux.

Veste buna pentru gameri. “Minunea” se va produce prin intermediul unui soft numit CrossOver, soft ce va avea responsabilitatea de a aduce DirectX 11 pe linux pana la sfarsitul acestui an. Pentru amatorii de Wine, DirectX 11 va fi disponibil putin mai tarziu…

Wine, compatibil dar depasit din cauza stagnarii la DirectX9

In acest moment, sunt cateva jocuri Windows care functioneaza si pe Linux, insa nu prea multe din cauza faptului ca Wine suporta DirectX 9. Ei bine, jocurile moderne au nevoie de DirectX 11 iar aceasta solutie va fi implementata prin intermediul aplicatiei CrossOver.

Chiar daca Wine se pricepe destul de bine sa emuleze programe, cand vine vorba desrpe jocuri,  lucrurile se schimba pentru ca acestea din urma sunt mult mai complicate. Pentru cei care nu stiu, Wine este o aplicatie linux open source care permite aplicatiilor Windows sa ruleze pe sisteme de operare non – Windows.

Cand va fii lansata aplicatia linux CrossOver

Conform unor afirmatii pe Reddit, aplicatia CrossOver va fi gata la finele acestui an, 2015 si se lucreaza deja la ea de cateva luni bune.

Exista foarte multi amatori de linux ce necesita DirectX11 iar in momentul in care acest lucru va fi implementat atat prin CorssOver cat si prin Wine, va fi o adevarata sarbatoare.

James Ramey, presedintele  Codewavers afirma  “In urmatoare luni, CodeWavers va implementa suportul pentru DirectX11 si vor imbunatati suportul grafic, performanta GPU in general. Desi aceste mici imbunatatiri par nesmnificative pentru lumea jocurilor, adunate, vor permite multor gameri sa ruleze ultimele jocuri aparute pe linux…”

In momentul in care Wine si CrossOver vor avea suport pentru DirectX 11, Linuxul va avea acces la toate jocurile Windows. Singurul motiv pentru care linuxul a ramas oarecum distant de expansiune, a fost acesta al jocurilor. Lumea in care traim e din ce in ce mai dependenta de jocuile pe calculator iar un sistem de operare care nu le suporta isi pierde din interes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.