Placa video externa pentru laptopuri

De fiecare data cand cumparam un laptop avm doua optiuni: ori alegem un laptop ieftin cu o placa video integrata, ori alegem unul scump cu o placa video dedicata medie. Ei bine, odata cu aparitia cablului PCI Express OcuLink, e posibil sa iti conectezi laptopul la o placa video externa si ai scapat de grija graficii.

The PCI Special Interest Group (PCI-SIG) au lucrat in taina la acest cablu de mai bine de 2 ani de zile. Intr-o conferinta de presa, marti, directorii acestei companii au aformat ca Revision 0.9 este in teste chiar acum, iar ultima versiune 1.0 o sa apara efectiv in Q3 2015.

“In prima faza, scopul principal al acestui cablu este docking” spune Al Yanes, presedinte si director PCI SIG. “Dar ar putea sa conecteze placi video, stocare, networking, orice, dar da, si grafica…

PCI SIG este responsabila pentru avansul din spectrul PCI Express dar si pentru dezvoltarea tehnologiilor outside the box. Yanes a aformat marti ca urmatoarea versiune de PCI Express, respectiv 4.0, urmeaza sa apara in a doua jumatate a anului 2016, cu o viteza de 64 Gb/s pe 16x.

Cablul Oculink suporta deocamdata doar x1, x2 si x4, insa pe viitor o sa fie si x16 cat sa poata suporta palcile video moderne.

Important este ca se fac pasi importanti in dezvoltarea acestei tehnologi, capabila sa ne aduca grafica decenta pe laptopuri, grafica de care ducem atata lipsa. Vrem sa jucam ultimele jocuri chiar daca nu ne permitem un laptop de 3000$ de exemplu, asa ca aceste cabluri, aceste inovatii sunt binevenite.

Tehnologia avanseaza intotdeuana, asa ca trebuie sa ne asteptam pe viitor la asemenea aparitii si cred ca in urmatorii 10 ani, lumea cum o stim noi, va fi destul de schimbata datorita salturilor tehnologice.

Articole Asemănătoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.