Criptarea mailurilor de notificare primite de la Facebook

Facebook ofera criptare inca din 2012, insa doar in ceea ce priveste conversatiile de pe site. Nu se punea problema pana acum a criptarii notificatilor primite pe mail. Daca esti ingrijorat in privinta securitatii datelor, Facebook introduce un experiment prin care ofera utiliatorilor end-to-end e-mail encryption (criptarea in intregime a notificarilor venite pe mail).

Aceasta criptare este posibila numai daca utilizatorii adauga o cheie publica OpenPGP profilului lor. Open PGP este siguram insa nu chiar user-friendy. Nu e chiar asa simplu ca si cum ai bifa o casuta intr-un formular. Electronic Frontier Foundation afirma faptul ca cei ce vor dori sa foloseasca aceasta metoda, vor avea nevoie de doua chei: una publica si una privata.

“Cele doua chei sunt inima securitatii, detin niste proprietati matematice destul de concrete” afirma EFF… Cheia publica si cea privata sunt conectate intre ele, daca codifici ceva folosind cheia publica, cineva poate sa decodifice folosind cheia privata corespunzatoare.

Ca sa comunici cu cineva cu PGP activat, trebuie sa descarci cheia lui publica,sa criptezi mesajul tau si sa il trimiti. Cel de la celalalt capat al firului il va decodifica folosind cheia privata. De ce ai face asta? De ce atata bataie d cap? Ei bine, daca cineva iti sparge parola de la email, nu va putea sa citeasca mailurile primite de la Facebook fara cheia privata.

Deocamdata, Facebook + PGP este suportata doar de browserele pc, insa se fac cercetari pentru implementarea acestei optiuni si pentru dispozitivele mobile.

Cu toate acestea, nu toate transmisiile Facebook vor fii securizates, in special mesajele trimise de tine catre alti utilizatori prin intermediul site-ului. Aceste mesaje nu vor putea fii protejate.

Ca sa activezi OpenPGP, intra in contul tau Facebook si mergi la Contact and Basic Info unde vei vedea un link numit Add a publick Key… Scrie acolo o serie de litere si cifre, ca de exemplu : 31A7 0953 D8D5 90BA 1FAB 3775 2F38 98CE DEE9 58CF.

Cam atat deocamdata, mai departe nu cred ca e nevoie de detalii. Bifezi casuta care te indeamna la criptarea cu cheia publica a notificarilor e-mail

Articole Asemănătoare

Leave a Reply