Pagubosul adaptor USB la Serial RS232

De multe ori ne lovim de lipsa porturilor serial pe placa de baza dar si de imposibilitatea de a monta o placa PCI cu porturi serial. In aceasta situatie, suntem nevoiti sa apelam la un cablu adaptor USB la Serial. Cunoastem cu totii cum arata un port USB, cunoastem cu totii cum arata un port Serial (mufa asemanatoare cu cea VGA doar ca are doar 9 pini). Portul Serial este un port de comunicare si se foloseste in special in industrie. Nu o sa vedeti prea des prin casele oamenilor asemenea adaptoare.

De ce este acest adaptor pacatos? Cei care l-au folosit pentru o buna perioada de vreme, au observat faptul ca are intarzieri, da erori si driverele  de multe ori pot crea diverse conflicte. Comunicarea prin portul Serial este foarte veche si acest adaptor incearca intr-un fel sa o tina in viata pentru a putea fi folosita in continuare.

Cum putem face sa eliminam pe cat posibil eventualele neplaceri datorate folosirii acestui cablu? Ei bine, totul se rezuma la fabricatul chipurilor prezente in aceste adaptoare. In interior, acest cablu are doua chipuri, unul care converteste semnalul de la USB la Serial/Serial la USB si unul de amplificare a semnalului. Daca veti cumpara un cablu no name cu niste chipuri fabricate prin China, cu siguranta veti avea mari batai de cap. Se recomanda numai chipurile cunoscute precum FTDI sau Silicon Labs. Ar trebui sa va interesati temeinic inainte de a achizitiona un asemenea adaptor in legatura cu chipurile din interior.

Eu de exemplu aveam la locul de munca un ansablu ce comunica cu calculatorul printr-un astfel de cablu USB la serial RS232. Practic, este vorba despre o pompa de alimentare cu carburant. Datorita adaptoarelor de proasta calitate, adaptoare ce folosesc chipuri foarte ieftine, informatia ajunge cu intarziere si pompa ramane blocata/nefunctionala. Nu poti alimenta daca in sistemul de gestiune nu exista informatie referitoare la alimentarea cu pricina. Daca informatia se pierde pe traseu, pompa devine inutilizabila.  Calculatorul nu reuseste sa culeaga datele la timp si necesita un restart de sistem. Ceea ce inseamna o mare bataie de cap, nervi, clienti nemultumiti si asa mai departe. Evitati adaptoarele GEMBRID.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.