Poate Google sa ameninte intreg web-ul?

Exista acest semn de intrebare datorita monopolului pe care Google incepe sa si-l construiasca atat pe internet cat si pe piata telefoniei mobile Android. Evident, exista doi mari stalpi de rezonanta: piata europeana si cea americana. Daca in America telefoanele Android sunt 50% iar Apple detine celelalte 50 de procente, in Europa lucrurile stau altfel. Aici exista 70% Android si 30% restul. Sa fie oare acesta un semn de intrebare? Ei bine nu chiar, mai ales daca stam sa ne gandim la monopolul instalat de Microsoft prin Microsoft Windows, ma refer aici la Internet Explorer bineinteles.

Google in acest moment este cel mai puternic motor de cautare si exista teama ca nu cumva acesta sa saboteze site-uri precum Amazon, Ebay sau Best Buy in favoarea Google Shopping. Dupa cum stim, Google se extinde tot mai mult pe piata de servicii existand aceste mici suspiciuni ca, poate candva in viitor, Google sa apeleze la asemenea parghii pentru favorizarea propriilor servicii in cautarile motorului. Problema principala este faptul ca Google pozitioneaza propriile servicii precum Shopping, Travel si Local deasupra rezultatelor de cautare.

De cele mai multe ori, iti dai seama ca o companie face prostii in momentul in care lumea incepe sa vorbeasca despre ea. Haideti sa vedem ce alte motoare de cautare mai avem: Bing, Yahoo, Quora, DuckDuckGo, si bineinteles noul val reprezentat de Siri de la Apple si Cortana de la Microsoft. Ei bine, Bing este mana in mana cu Yahoo, Siri si Cortana. DuckDuckGo este folosit de o mana de oameni iar Quora? Cine naiba foloseste asa ceva? Am adus in discutie aceste motoare de cautare ca sa vedeti clar cat de mult inseamna Google in aceasta ecuatie. Practic, nu mai exista alt motor de cautare inafara de Google, iar zvonurile care incep sa circule in jurul acestei companii denota faptul ca ceva gresit se intampla in zona. Daca ne gandim la Microsoft, aceasta companie a reusit cu brio sa instaureze monopol pe piata Desktop, prin sistemul de operare Microsoft Windows, insa a esuat lamentabil pe piata mobila cu Windows Mobile.

Adevarul este ca produsele Google functioneaza destul de bine, insa nu mi se pare ok sa fie avantajate in vre-un mod. Daca altii platesc bani grei pentru promovare prin intermediul acestui motor de cautare, Google nu trebuie sa intervina si sa favorizeze absolut nimic, nici chiar propriile servicii, indferent cat de functionale sunt acestea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.