Cand ai nevoie de o placa video dedicata?

Nu toata lumea se pricepe la calculatoare, asa ca majoritatea celor care isi cumpara un laptop sau un desktop pentru prima data le cumpara fara sa stie daca vor beneficia de eficienta. Ce inseamna eficienta? Eficienta se leaga in principal de raportul pret / putere de procesare de care tu ai nevoie in acel moment. De exemplu, daca iti cumperi un pc cu o placa video dedicata pe care vrei sa te joci Solitaire, clar vei avea parte de o eficienta destul de scazuta.

Asadar, cand ai nevoie de o placa video dedicata?

  1. Gamingul cere o placa video dedicata. Daca ai de gand sa te joci pe calculator tine cont de treaba asta. Orienteaza-te spre placile video care costa peste 350 de lei daca vrei si calitate.
  2. Editare foto – video, aici nu cred ca se pune discutia. Daca jocurile functioneaza si cu placi integrate daca ai un procesor i7 sau i5, atunci cand vine vorba de grafica profesionala nu mai e nimic de adaugat. Oricum ma indoiesc de faptul ca cine vrea sa faca editare foto nu stie ca are nevoie de o placa video dedicata in calculator, insa hey… traim in Roamania.
  3. Bitcoin-ul are suisuri si coborasuri, si cu ajutorul placilor video poti mina dupa aceasta moneda vrirtuala atat de dorita de unii, incat MTGox a ajuns de rasul lumii anul trecut. Exista si alte metode de a mina BTC, insa sunt de tot rasul.
  4. Un PC echilibrat. Este bine intotdeauna sa existe un echilibru intre componentele unui calculator. Nu e normal sa cumperi un procesor foarte scump si sa mergi pe placa video integrata. E ca si cum te-ai zgarci la tarate si te-ai ieftini la faina.
  5. Pentru laptopuri intotdeauna recomand placa video dedicata, no matter what, si asta pentru ca laptopurile comparativ cu pc-urile pleaca din start cu handicapul performantei. Adica, daca cumperi un laptop cu 2000 de lei si un pc cu 2000 de lei, o sa constati ca pc-ul este de 2 sau chiar de 3 ori mai performant de cat laptopul desi ambele costa la fel. Asadar, mergeti pe dedicata daca va cumparati un laptop, nu are rost sa va chinuti cu resursele shared.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.