Trucuri pentru marirea orelor de functionare a laptopului pe baterie

De cand au aparut, laptopurile au avut intotdeauna doua puncte slabe: bateria si componentele integrate(audio, video). De obicei, in 99% din cazuri, cei care doresc un laptop au nevoie sa lucreze cu el in locuri in care un desktop nu ar avea ce cauta. Mobilitatea costa si necesita compromisuri. In momentul actual, bateria unui laptop nou tine intre 2 si 5 ore de functionare, depinde de aplicatiile folosite in acel timp si modul de lucru. Dupa o perioada de cam un an, observam cu totii ca bateria laptopului incepe sa nu mai tina atat de mult ca in primele zile, si cu cat va trece mai mult timp cu atat va tine si mai putin. Vedem, cu totii pe site-uri precum tocmai.ro anunturi de vanzari laptopuri sh a caror baterie tine 20 de minute spre o ora maxim. Ei bine, asta inseamna uzura… Cum putem feri aceasta uzura pe termen lung? Cum putem sa obtinem mai multe ore de functionare de la laptopul nostru? Iata cateva sfaturi destul de simple care va vor ajuta in acest demers…

  1. Planul Battery Save Mode sau Eco Mode. Este vorba de power management si toiate laptopurile au aceasta optiune. Cand este activata, preia controlul setarilor si ajusteaza automat luminozitatea pentru a extinde durata de functionare pe baterie.
  2. Dezactiveaza din Device Manager componentele interne si porturile nefolosite. Desi nu sunt folosite, acestea sunt conectate cu placa de baza, deci consuma curent. Se pot dezactiva de la HDD-uri portabile nefolosite pana la placa video, porturi usb, WIFI, Bluetooth, si asa mai departe. Cei 4 mari consumatori ai unui laptop sunt: placa video, unitatea DVD-RW, Ethernet si WI-FI adapter.
  3. Atentie la setari. Foarte mult curent “fura” si tastatuta iluminata in cazul in care laptopul dispune de asa ceva. Fiti siguri ca dezactivati aceasta lumina in cazul in care luptati pentru minute bune de functionare extra pe baterie. Atentie si la luminozitatea display-ului. Daca planul Eco din power management nu reduce luminozitatea sub 50%, reduceti-o voi manual. Veti observa ORE intregi in plus de functionare pe baterie. De asemenea, puteti sa castigati cateva minute si din rezolutie. O rezolutie mare gen 1080p va folosi placa video destul demult si astfel se va consuma destul de mult curent. Daca o reduceti la HD sau 1366×768 veti salva din nou minute bune de functionare. Ultima setare dar nu cea din urma, sunetul. Boxele consuma foarte multa energie, asa ca daca nu aveti nevoie neaparat de sunet reduceti-l pana aproape de 0%.
  4. Opriti aplicatiile si procesele nefolositoare. Cu cat rulezi mai multe aplicatii si procese, cu atat procesorul va fi mai incarcat si se va consuma mai multa energie. Puteti incepe sa inchideti aplicatiile din System Tray, mai precis icoanele din dreapta jos, in zona unde este afisata Data si Ora. Apoi porniti Task Manager cu Control + Alt + Delete, mergeti la tabul “Procese/Processes” si incepeti sa inchideti aplicatiile pe care le cunoasteti si pe care stiti ca nu le folositi, precum Team Viewer, Dropbox, Google Drive… Aceste procese mananca resurse si inclusiv baterie chiar daca aplicatia in sine nu ruleaza activ.
  5. Atentie la multitasking. Atunci cand ai suficienta putere, poti sa te aventurezi in multitasking cum doresti, mai ales daca ai si o masina care sa iti permit acest lucru fara sa “comenteze” din punct de vedere al tehnologiei. Dar, cand esti pe baterie, lucreaza pe rand cu aplicatiile. Daca le lasi in background vor consuma resurse si inclusiv energie. Vei consuma bateria inainte sa apuci sa te ocupi de ele. Asadar, cand esti pe baterie renunta la multitasking.
  6. Grija pentru bateria in sine. Laptopurile care au bateria detasabila, pot avea probleme din cauza utilizatorilor in primul rand. Daca acele contacte metalice care fac legatura cu laptopul sunt avariate, bateria nu o sa mai retina curent asa cum trebuie si o sa aiba dificultati in incarcare. Pentru a curata acele contacte nu folositit altceva inafara de lavete din bumbac imbibate in alcool. Mare atentie, riscati sa stricati bateria. De asemenea, bateriile litiu-ion si litiu-polymer nu necesita reguli speciale de incarcare. De asemenea, nu plecati urechea la sfaturile legate de procentul maxim pana la care se incarca bateria sau de functionarea concomitent a laptopului pe baterie si legat la priza. Pai cati nu am auzit cazuri de oameni care cica incarca bateria numai pana la 80%, ca le-a zis nustiu cine… Sau atunci cand tin laptopul in priza, ii scot de tot bateria. Astea sunt aiureli de care nu trebuie sa tineti cont.
  7. Upgrade la un SSD. Daca va vine sa credeti sau nu, pe termen lung, acest upgrade o sa va aduca un plus de baterie destul de serios. Hdd-ul mecanic este unul dintre consumatorii principali ai laptopului. Stim cu totii ca SSD-urile nu consuma nici pe departe atat de mult curent ca un HDD. De asemenea, este de retinut faptul ca laptopuriule cu multa memorie ram au o durata de functionare a bateriei mai mare, reusind sa stocheze in RAM mai multa informatie si astfel nu sunt nevoite sa se intoarca la HDD pentru a scoate sau depozita informatia. Din nou, reducerea timpului de utilizare a HDD-ului imbunatateste durata de viata a bateriei.
  8. Gluma zilei: cei ce doresc sa obtina o durata dubla de functionare a laptopului pe baterie fata de normal, pot sa mai cumpere o baterie. Avand doua baterii, obtineti de doua ori mai mult timp de functionare. Pretul unei baterii nu cred ca depaseste 300 de lei in majoritatea cazurilor. Dac esti dispus sa dai 3000 de lei pe laptopul in sine, cred ca te poti gandi si la o baterie extra.

In concluzie, acestea sunt mici trucuri,  sfaturi care, folosite impreuna, cu siguranta vor reusi sa prelungeasca considerabil durata de functionare a laptopului dumneavoastra pe baterie.

Cele bune.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.