Ce este un SSD?

In lumea moderna, viteza este cea care conteaza cel mai mult. Atunci cand faci o investitie, ca de exemplu cumpararea unui laptop de clasa medie, parca nu ai vrea ca performanta sa sa fie trasa inapoi de un HDD mecanic si destul de invechit ca si tehnologie.

SSD-urile sunt pe piata de ani buni, insa fiind tehnologie revolutionara, erau destul de scumpe. Nu au putut fi folosite pentru a satisface cerintele clasei low spre medium a consumatorilor casnici. SSD-urile sunt practic niste circuite electronice construite in totalitate din semiconductori. Este un simplu chip fara parti mobile sau mecanice in componenta. Va puteti imagina un stick de memorie, la fel sunt construite doar ca la alta scara. Singura diferenta dintre un SSD si un USB stick ramane driverul. Si bineinteles capacitatea de stocare.

SSD-urile vin de obicei cu dimensiunea de 2.5 inch fata de 3.5 inch cat are un HDD normal si au aceleasi porturi ale unui HDD obisnuit. Portul SATA este sfant as putea spune.

Toate bune si frumoase, dar intrebarea este de ce sa cumperi un SSD in detrimentul unui HDD normal? Practic dimensiunile SSD-urilor nu se compara nici pe departe cu cele ale unui HDD magnetic. SSD-urile vin de obicei cu versiuni de 64, 128, 256 si 512 GB. Pretul de asemenea creste direct proportional cu dimensiunea mai mare. Acestea fiind spuse, de ce sa platesti un pret foarte mare pentru 1 gb de spatiu? Adica X lei/gb. Raspunsul este simplu: viteza. Vitezele de accesare si de scriere sunt de 10 ori mai mari ca in cazul unui HDD magnetic. Cine vrea sa aiba un pc sau un laptop “snappy”, o sa cumpere un SSD chiar daca cu aceiasi bani ar fi putut sa cumpere un HDD cu o capacitate de 10 ori mai mare.

Deci sa recapitulam, un SSD iti aduce viteza de scriere si de citire foarte mare, consuma foarte putin curent si se strica destul de greu. Neavand parti mobile in componenta, poti sa joci si fotbal cu el. Stim cu totii cat sunt de sensibile HDD-urile normale.

Scopul acestui articol nu este comparatia cu un HDD normal, ci acela de a aduce in evidenta caracteristicile tehnologiei noi, pe care cu totii ar trebui sa o folosim chiar daca pentru moment pretul pentru un 1 gb de stocare pe SSD este destul de ridicat. Cu timpul SSD-ul va deveni un standard, cum s-a intamplat si cu HDD-ul pe vremea FLOPPY.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.