ISTORIA USB: Cablul USB de tip C sau cablul “minune”

Conexiunea USB este de departe cea mai populara din istorie, intrucat cu totii avem la momentul actual prin case diferite dispozitive ce folosesc acest port intr-o forma sau alta. Cu timpul, conexiunea USB incepe sa se detaseze lejer de concurenta (Thunderbolt) si iata-ne astazi, dupa USB 1, USB 2, USB 3, ajunsi la USB 3.1 sau USB Type C…

Usb de tip A este usb-ul normal, portul pe care il stim cu totii, port ce nu s-a schimbat aproape deloc ca si forma de cand a aparut. Difera doar viteza.

Usb-ul de tip B este intalnit cel mai des la periferice precum imprimantele, telefoanele sau hardurile externe. Are forma patrata, insa ofera aceeasi functionalitate ca si usb-ul de tip A. de asemenea, aici adaugam Mini Usb, Micro Usb, Micro Usb 3.0.

Sa trecem putin in revista versiunile de cabluri USB

USB 1.1: A fost lansat in august 1998 si avea o viteza maxima de 12Mbps

USB 2.0: A fost lansat in aprilie 2000 iar viteza maxima era de 480Mbps, compatibil cu USB 1.1

USB 3.0: A fost lansat in noiembrie 2008 cu o viteza maxima de 5Gbps, compatibil cu USB 2.0

USB 3.1: a fost lansat in iulie 2013, cu o viteza dubla fata de USB 3.0, adica 10 Gpbs. Poate livra o putere de pana la 100w.

USB Tip C are un conector de marime similara Micro B USB, masurand 8.4 mm x 2.6 mm ca si dimensiune si are mufele identice la ambele capete. Acest lucru inseamna ca avem de-aface cu un cablu reversibil, deci nu va mai conta ca il conectam cu susul in jos sau normal.

Acest port va fi disponibil incepand cu anul acesta, 2015, va folosi tehnologia USB 3.1 si va avea o viteza de 10 Gbps, va putea oferi o putere de 20v – 100w, 5 A. Prin acest port vom putea sa incarcam fara probleme tablete, smartphone, chiar si laptopuri daca ne gandim la faptul ca noul MacBook vine cu un asemenea port.

In cativa ani, portul USB Tip C va deveni un standard la care toti vor recurge, incepand cu fabricantii de smartphone si tablete si terminand cu laptopurile.

One Response

  1. Marius Mar 13, 2015

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.