Primul procesor mobil de 14nm de la Samsung

La inceputul acestei saptamani, Samsung a anuntat producerea in masa a primului procesor cu tehnologie de 14 nm, o versiune noua de Exynos 7 Octa core. Bineinteles ca acest procesor se asteapta in succesorul lui S5, insa mai avem de asteptat pana atunci.

Desi procesoarele cu 20nm au aparut relativ recent (august anul trecut), iata ca tehnologia avanseaza relativ foarte rapid ajungand aproape 6 luni mai tarziu la o imbunatatire considerabila, lucru care nu are de cat sa bucure utilizatorul final. Procesoarele de 14 nm vin in plus cu niste tranzistori 3d numiti FinFETs, meniti sa imbunatateasca performantele cipurilor.

Exynos 7 Octa foloseste 4 ARM Cortex-A57 si 4 nuclee A53, impreruna cu un gpu Mali T-760. Samsung afirma ca lucreaza la tehnologia FinFET inca din anii 2000, prezentand la meetingul pe tema de electronica IEDM inca din 2003, bazele acestei tehnologii.

Procesorul Exynos 7 Octa va fii probabil i competite directa cu A8-ul Apple sau Qualcomm
Snapdragon 810 la inceputul acestui an, ambele fiind pe tehnologie de 20nm. Practic, A8 se foloseste pe Iphone 6 si 6plus iar 810-le pe LG G Flex2.

In cursul acesui an se asteapta ca mai toate companiile sa faca trecerea catre procesoare de 14 sau 16nm, asteptam procesoare noi de la Qualcomm, inclocuirea cu Cortex A72 a dispozitivelor cu procesoare A57 si altele.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.