Este calculatorul futureproof?

“Futureproof” pare sa fie un termen de care toata lumea aude insa nimeni nu pare sa il inteleaga. Se rezuma de cat de util va fi calculatorul tau in timp, pe masura ce tehnologia avanseaza. Cu totii ne cumparam calculatoare si observam ca acestea nu mai fac fata peste cativa ani, aplicatiile de dezvolta continuu si noi avem nevoie de o putere de procesare pe masura. E ca si cum ai incerca sa instalezi un Windows 8 pe un Pentim 4. Pentium 4 e atat de vechi, incat niciodata nu vei reusi sa il faci sa functioneze in parametri normali. Asadar, ce este futurefroof si ce nu? Cum putem sa ne ferim de investitiile de upgrade si ce putem face sa avem acelasi calculator la fel de util si de functional timp de 20 de ani?

Nu e futureproof sa iti cumperi o unitate scumpa si sa te zgarcesti la componente. De exemplu daca vrei un pc de gaming si vrei un procesor i7 dar nu ai bani si de o plac video buna, cumperi o placa video slaba cu gandul ca vei face upgrade mai tarziu. Ei bine, cand va veni acel mai tarziu vei observa ca vei plati mai mult pe upgrade la momentul acela de cat daca ai fi cumparat placa cea buna de la inceput. Pe masura ce trece timpul, standardele se schimba si upgrade pentru standarde vechi sunt mai scumpe. Un upgrade pentru componente vechi te poate costa mai mult decat daca ai cosntrui o unitate la ultimele standarde. (Luati de exemplu ddr2 cu ddr3 sau ddr4). E mai ok sa vinzi unitatea fara sa faci upgrade si sa cumperi una la standarde moderne.

Nu sunt futureproof o placa video foarte scumpa sau o placa de baza foarte scumpa. Deci sa ne intelegem. Pe termen lung, intr-adevar, performantele vor dura mai mult, insa din punct de vedere al statisticii performanta/cost, vei iesi in dezavantaj. E mai ok sa cumperi doua sisteme diferite la intervale de doi ani, ambele cu un buget sa zicem de 2500 de lei de cat sa cumperi unul de 5000 de lei crezand ca te va tine de doua ori mai mult pe axa timpului. Componentele premium dureaza mai mult insa nu merita banii. Cel putin nu in contextul actual, al omului care crede ca daca va plati dublu va primi dublu. O placa de baza scumpa si una mai putin scumpa se bazeaza pe aceeasi tehnologie, au acelasi chipset, ambele suporta sata 3, ddr4, etc… Asadar, care e rostul uneia scumpe daca nu ai intra-devar nevoie de ea?

Nu e futureproof spatiul de depozitare: Hard-diskurile, memoria RAM. E clar ca pe axa timpului, tendinta este de crestere a capacitatii concomitent cu scaderea pretului per capacitate. Sa ne aducem aminte de anul 2002 cand un HDD de capacitate mare era de 40gb? Ei bine, astazi hdd-urile depasesc chiar 4 TB si bineinteles ca banii pe care ii cheltui azi pentru 4 tb vor fi aceiasi pe care ii vei cheltui peste 2 ani pentru 8 tb sau poate chiar mai mult.

Carcasa este futureproof. Atata timp cat investesti intr-o carcasa mare, spatioasa si de calitate, o poti folosi din upgrade in upgrade si peste 10 ani fara sa fii nevoit sa o schimbi.

Sursa este futureproof. Daca vrei sa cumperi una de ultima generatie, sa zicem 1000w cu eficienta 80+, cu siguranta o vei folosi multi ani la rand si va furniza curent pentru urmatoarele upgrade-uri de peste ani.

In principiu, trebuie sa intelegem ca futureproof se rezuma in principal la asteptarile noastre. Daca ne dorim un pc de ultima generatie pe care sa il folosim doar pentru Solitaire si e-mail, probabil o sa ne tina o viata intreaga fara sa fim nevoiti sa facem upgrade. Daca dorum un pc super preformant pe care sa il folosim la gaming, odata cu trecerea timpului si cu aparitia de jocuri mai noi, nu le vom putea rula la rezolutiile cu care eram obisnuiti sa rulam jocurile mai vechi.

Asadar, cum putem face astfel incat sa nu avem probleme din punct de vedere futureproof cu unitatile noastre? Trebuie doar sa cumparam strict lucrurile de care avem nevoie, CAND avem nevoie, ramand realisti in acelasi timp si urmand firul logicii elementare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.