Modernizarea a inceput inca din 1990

Incerc sa imi aduc aminte magazinele din cartierul in care am crescut timp de 20 de ani. Sunt magazine care mi-au ramas intiparite in minte cu niste amintiri foarte frumoase, de copil, de poveste. Copilaria vazuta prin ochi de copil este cel mai frumos lucru din lume si astazi, cand imi amintesc de ele, parca ma simt din nou copil, parca vad guma Turbo cum sta pe rafturi, parca vad cantarul acela albastru cu ac mare ce se situeaza atat de departe de era digitala… Astazi, acele magazine sunt doar o amintire, au fost inchise de mult din cauza aparitiei hipermarketurilor in oras.

Da, hipermarketurile au destabilizat economia locala intr-un mod ireversibil, iar patronii de mici afaceri s-au vazut nevoiti sa isi incerce norocul in alte domenii. Culmea, contrar asteptarilor, unul dintre magazinele copilariei mele a supravietuit. Intrebarea este cum si de ce? Adica ce au facut ei astfel incat sa combata preturile mici si diversitatea hipermarketurilor? Am dat o fuga inauntru ca sa privesc mai bine si peisajul era de nerecunoscut. Desi afara magazinul era neschimbat, inauntru exista tehnologie de ultima ora si rafturile aranjate in stil de supermarket. Se lucreaza numai cu coduri de bare si cu calculatoare.

Vaznatoarea e aceeasi si ma recunoaste din prima. Dupa o mica discutie, mi-a povestit ca a cumparat de pe internet aparatura si ca investitia si-a recuperat-o de mult. Detalii despre furnizor daca dati click aici. Imi spune ca a rezistat cu hipermarketurile la 500 de metri de magazin pentru ca a fost adoptata o politica de adaos comercial minim. Stim cu totii ca magzinele practica adaosuri cuprinse intre 1 si 500%. Am stat putin si m-am gandit: e normal sa supravietuiesti si sa continui afacerea daca mizezi pe rulaj, nu pe pricopseala. Cei care au inchis afacerile erau cei care voiau sa ia un suc cu 1 leu si sa il vanda cu 3 lei. E logic ca atunci cand au venit hipermarketurile si au inceput sa vanda cel suc cu 2 lei, patronii au preferat sa inchida de cat sa se multumeasca cu mai putin.

Are legatura aici si mentalitatea. De multe ori suntem proprii calai atunci cand lucrurile nu merg conform asteptarilor noastre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.