Merita banii un SSD?

Am ajuns la concluzia ca la aceasta intrebare pot raspunde doar cei care sunt dispusi sa treaca peste dorinta de a avea mult spatiu de depozitare. In zilele noastre, ssd-urile sunt de mici dimensiuni si destul de scumpe daca socotim dupa unitatea de masura pret per gb de stocare. Cu 400 de lei de exemplu putem cumpara un hdd mecanic de stocare cu capacitate de 2 tb, pe cand un ssd de aceeasi valoare ne va aduce doar 256 gb de stocare. Da, aproape de 10 ori mai putin… Merita oare sa renuntam la stocare pentru viteza? Ei bine, e o intrebare pe care o putem explica in cele ce urmeaza prezentand avantajele si dezavantajele fiecarui mediu de stocare in parte.

Pretul. Deocamdata, dupa cum spuneam, pretul bun este oferit celor care doresc capacitate mare de stocare, nu viteza. Astazi, 6 februarie 2015, un hdd de 1 tb costa 270 de lei, iar cu aceiasi bani putem cumpara un ssd de 128 gb.

Capacitatea. Cei care doresc sa socheze cantitati mari de date clar nu se pot folosi de ssd-uri chiar daca ar dori. Imi momentul de fata exista hdd-uri mecanice de 4 tb, pe cand un ssd nu depaseste jumatate de tb, deci de 8 ori mai mult. Discutam aici in special despre solutii server si oameni care lucreaza cu cantitate mare de fisiere media.

Viteza. Da, aici ssd-ul iese castigator fara drept de apel. Cine vrea un pc sau un laptop care booteaza in 5 secunde, clar va alege un ssd. Desi are capacitate mica, se poate folosi ca partitie pentru Windows. Astfel, se obtine un sistem de operare care zboara pur si simplu.

Fragmentarea. Pot sa spun ca am crescut cu hdd-uri mecanice, iar pe masura ce calculatorul este folosit, fisierele sunt aruncate pe hdd alandala pana la un moment dat cand acesta incepe sa sara spatiile goale si sa depoziteze fisierele aiurea, pierzandu-se astfel din capacitate. In acest caz, era necesara defragmentarea pentru ca fisierele sa fie aduse inspre capul de citire si sa se elibereze in acest mod spatiile goale din mijloc. Ei bine, la SSD ati scapat de aceasta grija, nu are parti mecanice in componenta deci nici lag.

Durabilitatea. Aici ar fi cateva lucruri de spus. Din punct de vedere al compoentelor, ssd-ul nu are parti in miscare, deci este ferit de socuri si de alte probleme cauzate de transport si depozitare. Pur si simplu este precum un stick de memorie usb. Nu are ce sa se strice la el din punct de vedere fizic. Nu uitati ca SSD-ul este facut sa functioneze un anumit numar de ore, nu va tine o viata.

Dimensiunea. Avantaje, avantaje. Datorita dimensiunii de 2.5 inch, ssd-ul poate pendula intre unitate pc desktop si laptop. Stim cu totii ca nu se poate introduce in laptop de 3.5 inch intr-un laptop. Iata ca acest concept numit ssd vine intr-o forma ce creaza avantaje.

Zgomotul. Ultimul pe lista, acesta exista in cazul hdd-urilor mecanice. Cu totii am avut in decursul vietii un hdd mai galagios de fel, care voia sa iasa in evidenta destul de ambitios. Datorita metodei de functionare, zbomotul este produs de capul de citire si in mod normal, un HDD cu capacitate mare de stocare va fii mai zgomotos de cat unul de capacitate mica.

Per total, fie care este liber sa cumpere dispozitivul care cred ca ii va fi de folos. Daca ai nevoie de spatiu, cumpara un HDD fara sa stai pe ganduri. Daca ai nevoie de viteza si nu esti genul care tine in pc poze, filme, date in general, cu siguranta te vei bucura de avantajele unul ssd. Ramane la aprecierea voastra…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.