Cum alegem placa video dedicata pentru PC?

Calculatoarele sunt printre noi de cand lumea as putea spune. Cei nascuti in 90 si dupa pot sa afirme ca s-au nascut in era tehnologiei. Primul meu calculator l-am primit pe cand aveam 14 ani si bineinteles ca era un Pentium 3… Destul de bun la acea vreme. Desi avea placa video integrata, suporta jocuri destul de noi. Astazi, placile video integrate nu mai sunt bune nici macar pentru redare media daca discutam despre chipuri ieftine, procesoare low and middle entry si asa mai departe. Daca ai pretentia sa obtii de la calculator mai mult decat trimiterea de mailuri, Facebook si editare de text, ai nevoie de o placa video dedicata.

Atunci cand alegi placa video trebuie sa fii destul de atent, pentru ca interesul tau este sa scoti maximum de performanta cat mai ieftin. Daca ai un pc vechi nu are rost sa cumperi o placa video scumpa si invers… Exista cateva repere dupa care trebuie sa ne orientam atunci cand cumparam placa video, dupa cum urmeaza…

  1. NU CONTEAZA CANTITATEA DE MEMORIE, ci latimea de banda. Ati vazut cu totii acele placi video de maxim 200 de lei care vin cu 2 GB ddr3 de memorie, insa cu o latime de banda de doar 64 de biti. Acele placi nu vor face mare branza intr-un joc cu detalii sofisticate. Ramii sunt necesari DOAR in situatia in care ai nevoie ca unitatea sa poata reda rezolutii mari, mult peste 1080p. Astfel, atentie la latimea benzii dar si la tipul de memorie ddr. DDR5 este de doua ori mai rapida ca DDR3. O placa video cu 1 gb ddr5 va fi peste una cu 2 gb ddr3.
  2. ATENTIE LA BOTTLENECK. Ce este bottleneck? Este definitia ineficientei in domeniul calculatoarelor. Ceva de genul o placa video ddr5 pentru o unitate cu procesor Core 2 Duo, vechi de 10 ani. E clar ca acea placa video nu va reusi niciodata sa dea ce-i mai bun fiind limitata de procesor. Deci, trebuie sa existe un echilibru intre placa video, procesor si rami. De obicei, atunci cand construiesti o unitate trebuie sa ai in vedere faptul ca placa video trebuie sa fie cam la fel de scumpa ca si placa de baza si procesorul. Asa se stabileste un echilibru de performanta. Nu are rost sa te zgarcesti la tarate si sa te ieftinesti la faina, sau mai bine zis nu are rost sa faci economie la procesor ca sa iti permiti o placa video mai scumpa. ATENTIE la limitari!
  3. NU MIZATI PE SLI sau CROSSFIRE. Nu intotdeauna e cea mai buna idee sa rulezi doua placi video in acelasi timp. E clar, ai nevoie de doua placi video identice sau cel putin compatibile cu acelasi driver, insa de cele mai multe ori, aceste combinatii dau erori ciudate, driverele fiind de multe ori slab perfectionate. De asemenea, nu uitati ca daca puneti doua placi video in calculator nu veti avea o crestere de performanta de 100%, ci doar de 25- pana la maxim 50%. In schimb, veti avea parte de un zgomot infernal si o caldura capabila sa parporeasca si o oaie la protap.
  4. Mare atentie la compatibilitatea cu CARCASA, nu putini sunt cei care cumpara placa video fara sa masoare daca are loc in carcasa sau nu… Multi sunt cei care isi cumpara placa video si uita sa verifice daca SURSA pe care o au poate furniza puetrea necesara. Multi uita sa se intereseze daca au disponibile sloturi PCIe si chestii de-astea destul de superficiale, care ulterior conduc la o investite colosala.
  5. O placa video sofisticata o sa se incinga serios atunci cand o pui la treaba, asa ca trebuie sa te asiguri ca acea carcasa in care o pui, are un flux de aer constant, capabil sa raceasca placa. Tineti cont si de partea pe care placa video scoate aerul cald, unele il scot prin fante speciale, altele imping aerul cald direct prin ventilatoare si astfel, in intreaga unitate. Multi s-au trezit cu temperaturi ridicole la procesor din cauza faptului ca au instalat o placa video ce sufla aer cald in carcasa si pe procesor.

Cam acestea ar fi de spus despre alegerea unei placi video. Cel mai important este sa aveti in minte fenomenul BOTTLENECK si sa va informati bine in legatura cu toate aspectele mai sus mentionate.

Cele bune

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.